crescatorul de capre
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

articol despre nobila germana luat de pe internet

In jos

articol despre nobila germana luat de pe internet Empty articol despre nobila germana luat de pe internet

Mesaj  Admin Sam Feb 07, 2009 5:11 pm

Rasa Nobila germana – rezultat al încrucisarilor dintre rasele locale germane cu rasa Saanen de unde si conformatia corporala, culoarea, productia de lapte si prolificitatea. Capacitate ridicata de transmitere a caracterelor în descendenta. A participat la formarea rasei Alba de Banat.

Spre deosebire de celelalte specii, caprinele manifesta o rezistenta crescuta fata de conditiile de clima. Din acest punct de vedere, ele au o mare putere de adaptare la modificariile de clima.

Cu toate acestea caprele sunt destul de sensibile la frig si conditii recorespunzatoare de igiena. Deoarece ele traspira putin la temperaturii scazute, si mai putin decat oile la temperature ridicate, au nevoie de o cantitate mai redusa de apa. Acestei adaptari la lipsa de apa i se atribuie marea lor raspandire pe glob dar si in zonele secetoase, necesarul respective pentru functiile vitale este procurat din furaje consummate.

Structura si gradul de dezvoltare a invelisului pielos are un rol important in procesul de adaptare la diferiti factori de mediu.

Frigul ploile si zapada pot influenta negativ starea generala, in aceste conditii ele se adapostesc pe langa pomi, garduri, maluri stanci etc.

Rezistenta organismului se manifesta si prin faptul ca nu se imbolnavesc de boli contagioas, cum ar fi brucelaza sau tuberculoza, iar procentul de pierderi prin mortalitate e mai redus ca celelalte animale.
Deoarece caprele au un grad ridicat de mortalitate, determinat de un temperament vioi si o mare agilitate le usureaza accesul pe cele mai accidentate terenuri, pe distante lungi pentru asi cauta si selecta hrana. Ele se pot catara pe colturide stanci, maracinisuri, prundusi, culegand frunze, muguri, ramurele si iarba la care alte speciide animale domestice nu au acces. Datorita acestui fapt capra este un animal rustic si usor de intretinut.

O caracteristica biologica o reprezinta mobilitatea buzelor si conformatia botului si dentitiei, care favorizeaza prinderea si retezarea ierbii cat mai aproape de suprafata solului.

Caprele valorifica efficient furajele grosiere datorita gradului pronuntat de dezvoltare a tubului digestive, caracteristica care se manifesta din faza timpurie a cresterii si dezvoltarii iezilor. La circa doua saptamani de la nastere iesi pot culege diferite plante furajere, copntribuind la dezvoltarea rapida a capacitatiirumenului, care in scurt timp trebuie sa ocupe circa 75% din volumul gastric total in timp ce “chiagul” numai 20 %, fata de 80% cat reprezinta la nastere. Capra desi poate consuma un numar mare de ierburi prefera numai unele plante aflate in anumite stadii de maturitate. Ea se manifesta o insusire selectiva de valorificare a anumitor plante datorita indeosebi simturilor - tactil, gust si miros – foarte pronuntate.

Caprele mai au si un accentuat simt al gustului amar, sarat, dulce si acru – deoarece capacitatea lor de a allege este mai mare fata de ovine si bovine.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 106
Varsta : 57
Localizare : romania
Data de inscriere : 04/02/2009

http://www.pasari-si-animale.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum